La felicitat, tal i com l’entenem avui, és un pur producte de la nostra cultura occidental. Observem, les vides, carrers, treballs, centres comercials plens cosmètics antiaging i productesdetox, ofertes de vacances a preus assequibles, xarxes socials plenes d’instants perfectes i de persones en el seu millor moment, programes de televisió insistents en aquesta narrativa del benestar, una inundació de material cultural d’autoajuda i de gent a qui suposadament els hi ha canviat la vida. Si ens deixem portar per aquest flux cultural, ens resulta impossible no estar íntimament convençuts de que la recerca de la felicitat personal ha de ser nostra major finalitat com a sers humans. 

El problema és que tot aquest aparador i aquests eslògans poden  resultar poc substancials a l’hora de trobar una veritable realització personal. I la felicitat pot acabar sent una recerca irrealitzable en un mon de pecat: i això ho intuïm tots, tant els creients com els no creients. Potser no en direm pecat, però si que percebem que d’alguna manera el mon no acaba de funcionar bé. Ni els llibres de desenvolupament personal, ni la política, ni les revolucions socials, encara que aportin beneficis, serveixen per solucionar les injustícies i desajustos; a vegades creen injustícies noves. A més la felicitat és un concepte que pot dependre de projecte de vida massa subjectius, massa individualistes, o massa utòpics per poder ser experimentats plenament en comunitat, en parella, en família, o simplement en la nostra societat de consum. L’egocentrisme també és un concepte clau de la felicitat, “per ser feliç m’he de centrar en mi i he de gastar per mi ja que jo soc el mes important” diu l’eslògan omnipresent. L’egoisme és un pecat que tots portem dins sense excepció, un tret que manipula constantment el nostre concepte personal de felicitat. En realitat, podríem pensar que no existís un solució definitiva en termes humans a aquesta problemàtica, i que aquest disseny de felicitat a la que s’aspira sigui una espècie de dictadura moral cruel. 

Decidim, per un instant, fer una revolució copernicana i capgirar la nostra visió de l’univers. En lloc de posar-nos al centre, acceptem que el que està al centre és Deu, i que el barem del mon fos la Bíblia, la paraula de Déu, i explorem què diu. Tot el relat bíblic, de principi a fi, insisteix en una narrativa que presenta un sentit de la vida molt diferent al que en ven la societat. De la felicitat tal i com l’entenem avui en el món occidental pràcticament el text bíblic no en parla, i el concepte no apareix en la Bíblia en el mateix marc de pensament que nosaltres utilitzem. No obstant, al no existir el concepte de felicitat entre les seves pàgines, se’ns parla de coses molt més profundes. 

Per exemple, se’ns explica que Déu és sobirà sobre les nostres vides, encara que nosaltres tinguem llibertat d’elecció; i que tots, bons i dolents, gaudim per igual de la pluja que cau del cel, sofrim, i passem dificultats per igual. Potser sigui un dels grans misteris de la vida, però està molt ben explicat. També se’ns exposa que els que creuen en Jesús i accepten el seu missatge, la seva mort i la seva resurrecció, entren en un estat espiritual diferent. La reconciliació amb el Pare a través de Crist es transforma en una actitud quotidiana molt diferent cap a la vida. Han mort en crist i viuen per ell i amb ell. L’Esperit Sant és la promesa de que això és cert, i amb el aprenen a experimentar alegria, esperança, pau i vida, segons va transformant les seves mentalitats (en la mesura que el van deixant), però res és exclusivament per a ells mateixos, sinó per a donar glòria a Déu, per a beneir a altres en la mateixa mesura en que ells son beneits. En mig de tot això, Déu segueix sent sobirà i el sofriment segueix estant present, però llavors no ho viuen com a problemes que els destrueixen, sinó com a mitjans, històries, circumstàncies, que en última instància fan créixer la seva esperança real en Déu i serveixen a donar-li glòria a Ell. El concepte occidental de felicitat, senzillament, no te lloc aquí.

I queda una pregunta de fons: si la felicitat fos tan important, si fos lo més important: va ser feliç Jesús? Va ser feliç a l’estil d’avui en dia, a l’estil dels llibre d’auto ajuda o dels gurus actuals? Ni de molt lluny… Però la seva vida és la que marca l’any 0 de la nostra era, un abans i un després d’una part de la historia, i de totes les vides humanes, sens dubte la més grandiosa, la més gloriosa, la més revolucionaria i la que més va merèixer la pena. Per mitjà de Jesús tenim promesa de pau interna, esperança, estabilitat emocional, comprensió intel·lectual i projecció de futur. I tot això pot considerar-se com a ser feliç? Certes companyies o organitzacions no estarien d’acord perquè no és quelcom amb el que es pugui comerciar ni treure benefici. Ningú ho pot controlar, ni posar-li un altre preu que no sigui el de la vida de Jesús a la creu, estimant-te a tu i al món fins a la mort. 

La societat insisteix en que la família és la felicitat, en que tenir una carrera professional amb una bon salari i una bona casa és la felicitat… I res de tot això va ser cert en la vida de Jesús. S’insisteix en centrar-nos en nosaltres mateixos i perseguir objectius personals és la felicitat, però això no és el que ens mostra la vida de Jesús. No significa que haguem de renunciar a tot això si volem seguir a Jesús: significa que, si ens subjectem en aquestes coses per donar sentit a la nostra existència, no podrem seguir a Jesús, i si som poc feliços, possiblement seguirem sent-ho. 

Si decideixes abandonar aquesta visió pobre raquítica de la felicitat i si no tens por de sortir de les autopistes marcades, existeix el camí de Crist, és estret però ple de bellesa.

Article adaptat per Carolina Pastor, de Siete mentidas (4): Tu objetivo en la vida és ser feliz per Noa Alarcón, ProtestanteDigital.com http://protestantedigital.com/blogs/45437/Siete_mentiras_4_Tu_objetivo_en_la_vida_es_ser_feliz